Nyhed - 28/06-2023

Til kamp mod klamme toiletter


Vi kender det nok alle sammen. Vi holder ind på rastepladsen for at holde en kort pause, men hvad venter der?

Fremtidens rasteplads skaber ny standard for toiletter på vejene

Vi kender det nok alle sammen. Vi holder ind på rastepladsen for at holde en kort pause, men hvad venter der? Er det et toilet, man egentlig har lyst til at besøge? For lastbilchauffører er det desværre hverdag, og for særligt kvindelige chauffører betyder de dårlige rastepladstoiletter også ofte, at man lige venter til næste stop. Det skal være slut nu. En af de store ambitioner for Recharge City er at skabe bedre arbejdsforhold for chauffører, og det gælder også bad- og toiletforhold. Nogen skal jo gå forrest – og det er bestemt på tide, at vi får sat en ny standard for toiletfaciliteter, lyder det fra 3F.

For chauffør Dianne Yttesen er det hverdag at holde ind til et kort toiletbesøg for at droppe det igen. Dårlige rastepladsforhold er et velkendt fænomen i transportbranchen, men med flere kvindelige chauffører på vejene og et fokus på forbedrede arbejdsforhold, er det en kamp, som nu bør tages op. Recharge City er klar til at gå forrest, og det er noget, der vækker begejstring hos både chauffører, vognmænd og forbundet 3F.

”Det sker ret ofte, at jeg kommer til et toilet på en rasteplads, hvor jeg åbner døren kun for at lukke den igen, fordi der simpelthen er for ulækkert. Jeg må derfor knibe sammen og vente to timer til næste besøg. Det kan virkelig være både træls og ubehageligt i længden – og på hvilke andre arbejdspladser oplever man det? Ordentlige toiletforhold er vel ikke for meget at forlange, når man arbejder på farten”, udtaler Dianne Yttesen, kvindelig chauffør hos Ancotrans.

Dianne Yttesen er bestemt ikke den eneste chauffør, som har påpeget de dårlige toiletfaciliteter på vejene. Også 3F mener, at det er tid til nye standarder og bedre toiletforhold.

”Vi er utrolig glade for at se, at der er nogle stærke aktører, der tager ansvar og går forrest. Vi har virkelig brug for, at transporterhvervet bliver taget seriøst på lige vilkår med andre erhverv, så vi kan fastholde og tiltrække den nødvendige arbejdskræft – både mænd og kvinder. Her går det ikke, at noget så simpelt som toiletforhold kan skræmme nogen væk”, siger Kim Busch fra 3F.

Pæne og indbydende rastepladstoiletter til chauffører og almene bilister

Udover chaufførerne bliver mange almene bilister også mødt af ringe og ulækre toiletter på rastepladser. Det er et område, hvor der er behov for markant forandring og forbedring, og det er noget, som er blevet taget meget seriøst i byggeplanerne hos Recharge City.

Her opføres nemlig separate toiletfaciliteter til chauffører – 20 toiletter opdelt til hhv. kvinder og mænd – på det sikrede parkeringsområde dedikeret til lastbiler. Derudover vil der på den ”åbne rasteplads” ved tankstationen blive etableret 28 toiletter til alle på farten, og her vil der også være mulighed for bad i 28 rummelige baderum og tøjvask – alt i en lækker og indbydende standard kendt fra hoteller.

”Vi bestræber os virkelig på at ændre noget her – særligt for chaufførerne, som har vejen som arbejdsplads. Som på alle andre arbejdspladser skal der være mulighed for at komme på et ordentligt og pænt toilet. Det bør da være det mindste krav at opfylde. Derudover vil vi også gerne vise, at rastepladstoiletter kan være rene og indbydende – forhåbentlig til inspiration for andre. Vores ambition er at blive det foretrukne holdested, fordi alt bare er i orden og er en god oplevelse”, siger Charlotte Ørnsvig, projektdirektør hos Recharge City.